O významu střevní mikroflóry se hodně mluví, mnoho rodičů ale stále tápe v tom, jaký je rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky, jak fungují a jakým způsobem zajistit jejich dostatečný příjem.
Co jsou probiotika?
Probiotika jsou často označována jako „přátelské“ nebo „dobré“ bakterie. Jejich pravidelná konzumace ve správném množství pomáhá udržovat rovnováhu dobrých bakterií ve střevech. Různé kmeny probiotik mají na mikroflóru střev různé účinky. Většina z nich obsahuje bakterie rodů Lactobacillus nebo Bifidobacterium.
Lactobacily jsou známé produkcí kyseliny mléčné a po staletí se používají při zpracování potravin, zejména ke kultivaci mléčných výrobků.
Bifidobakterie jsou prvními kolonizátory dětské střevní mikroflóry.
Probiotika se v potravinách přirozeně nevyskytují. Některé z nich jsou však bohaté na živé bakterie, které vznikají v procesu jejich výroby kvašením neboli fermentací. Patří k nim třeba jogurt, kefír, kimchi, kyselé okurky, kombucha, kysané zelí, kváskový chléb, miso či tempeh.