Odpovídá:
Jarmila Podborná
bylinkářka
http://www.nadeje-byliny.eu
Jedním z hlavních letních rizik pro imunitu je teplotní šok způsobený častými přechody mezi vychlazenými interiéry a rozpálenými ulicemi. Medicínské studie[1] potvrzují, že náhlé změny teploty mohou oslabit odolnost sliznic, zejména v dýchacích cestách, což zvyšuje náchylnost k infekcím.
Dalším faktorem je dehydratace. V horkých dnech lidé často zapomínají na pravidelný pitný režim, a navíc tělo ztrácí tekutiny pocením. Nedostatek vody zpomaluje metabolismus a snižuje schopnost organismu vylučovat škodlivé látky.
Třikrát vyšší riziko nakažení
Na imunitu má vliv i nekvalitní spánek. Léto je období festivalů, grilovaček a lidé chodí spát později než ve zbytku roku. Mnohým navíc dělá potíže usnout, když je horko, nebo je brzy ráno budí sluneční paprsky. To vede až ke spánkové deprivaci. Přitom podle studie Kalifornské univerzity[2] lidé, kteří spí méně než pět hodin denně, mají až třikrát vyšší riziko, že onemocní při kontaktu s běžným virem, než lidé spící alespoň sedm hodin.
Přímý vliv na imunitní systém má také jídelníček. V létě je sice v obchodech dostatek čerstvých potravin, ale na druhou stranu lidé s oblibou sahají po těžkých mastných jídlech a sladkostech, které imunitní systém zbytečně zatěžují.
[1] Například studie z roku 2014, dostupná zde.
[2] Více o studii zde.
Mýty o zdraví v létě
Co se týče imunity během léta, panuje ve společnosti řada mýtů, přičemž některé jsou pravdivé jen zčásti a další jsou zcela vymyšlené.
- Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že zmrzlina nebo studené nápoje způsobují angínu. Samotná nízká teplota jídla nemoc nezpůsobí — angína je infekční onemocnění. Pravdou však je, že ochlazením sliznic může dojít k jejich podráždění a oslabení obranných mechanismů.
- Další mýtus tvrdí, že v létě není třeba doplňovat vitamin D, protože jeho dostatek zajišťuje pobyt na slunci. Ovšem při častém používání opalovacích krémů s vysokým SPF nebo při pobytu převážně v interiéru může být jeho hladina nižší i v létě. Zejména lidé patřící mezi rizikové skupiny, jako jsou senioři nebo dlouhodobě nemocní, by proto měli vitamin D doplňovat celoročně.
Bylinky jsou přirozeným pomocníkem
Pro přirozenou podporu imunity mohou dobře posloužit například tinktury z pupenů rostlin, které dodávají organismu vitaminy, minerály a další důležité látky. „Pro podporu imunitního systému je výbornou volbou tinktura z pupenů černého rybízu a lesního bezu hroznatého. Obě tinktury také harmonizují imunitní systém při přecitlivělých reakcích a činnost žláz s vnitřní sekrecí,“ popsala bylinkářka Jarmila Podhorná. Dále pro zvýšení imunity doporučuje tinkturu z pupenů růže šípkové, která posiluje obranné reakce organismu.
Statistiky Státního zdravotního ústavu navíc ukazují, že v letních měsících roste počet žaludečních a střevních infekcí způsobených například kontaminovanými potravinami nebo vodou. Jarmila Podhorná pro tyto případy doporučuje tinktury z ořešáku amerického a královského. „Pomáhají stimulovat imunitní systém a jsou vhodnou přírodní první pomocí při zažívacích obtížích, které nás při cestování mohou potkat. Oba ořešáky mají silné antibakteriální a protivirové účinky,“ doplňuje naturopatka.
Při žaludečních a střevních potížích je podle Jarmily Podhorné vhodné trávicí orgány vyčistit od nežádoucích mikrobů. „Se střevní očistou nám pomohou tinktury z tužebníku, pupenů brusinky a česneku,“ radí nejznámější česká bylinkářka. Pro zlepšení funkce slinivky doporučuje pupenovou tinktury z borůvky, kustovnice nebo tinkturu z houby penízovky. Jaterní funkce pak podle ní podpoří prostředek z ostropestřce mariánského nebo artyčoku.