20 srpna, 2024

Jak se stravovat v těhotenství? Zvolte pestrý jídelníček a nepřejídejte se!

Už dávno neplatí tvrzení, že by žena měla jíst v těhotenství za dva, Spíše se doporučuje jíst pestrou a vyváženou stravu a zbytečně se nepřejídat. Co je vhodné v těhotenství zařadit do jídelníčku a co raději vynechat?
lucie jun
Lucie Jůn

Kyselina listová

Jistě jste slyšely o tom, že před otěhotněním a na začátku těhotenství je nezbytné přijímat dostatečné množství kyseliny listové. Ta je totiž klíčová pro správný vývoj plodu a prevenci srdečních a rozštěpových vad. Jejím zdrojem je především zelená zelenina – špenát, brokolice, kapusta, luštěniny, ovesné vločky, datle, fíky nebo celozrnné pečivo. Vhodné je také užívat doplňky stravy s jejím obsahem.

Mléko a mléčné výrobky

Vaše tělo potřebuje v těhotenství velké množství vápníku, nejen pro správný vývoj miminka, ale také pro vás. Myslete tedy na jeho příjem a dopřávejte si mléčné výrobky a kvalitní sýry. Nejvíce vápníku má kravské mléko, ale také vejce, bílé fazole nebo zelí. Pochutnávejte si také na jogurtech, kefíru či tvarohu. Tyto potraviny obsahují mnoho mléčných kultur.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, a tak se jich snažte zkonzumovat co nejvíc. Volte raději nedráždivé a neexotické druhy, třeba banán. Je dobře stravitelný a bohatý na draslík, vitamin C i kyselinu listovou. Výborná jsou i jablka, meloun, borůvky nebo maliny, které jsou plné vlákniny a vitaminů. Ze zeleniny je vhodná mrkev, listová zelenina nebo avokádo. Ovoce i zeleninu vždy pečlivě omyjte pitnou vodou, abyste ji zbavily postřiků.

Semínka a ořechy

Pokud máte rády oříšky a semínka, dopřejte si je i v těhotenství. Jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů, hořčíku, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Denně si dopřejte hrst oblíbených oříšků – mandlí, lískových oříšků, pekanových ořechů nebo dýňových či lněných semínek. Vyhněte se cizokrajným ořechům a také příliš soleným, praženým nebo uzeným.

Ryby

Pro vývoj mozku vašeho miminka je zásadní příjem omega-3 mastných kyselin, a tak nezapomínejte každý týden konzumovat ryby. Nejvhodnější je losos, makrela, treska, sardinky, krevety, pstruh nebo kapr. Vyhněte se rybám, jako je např. žralok, mečoun nebo štika. Nevhodné je taky sushi ze syrových ryb. Volte raději rolky se zeleninou nebo s vařenou rybou. S rybami to však nepřehánějte, dvě porce za týden jsou úplně optimální.

Maso

Nezapomínejte na konzumaci kvalitního masa, u něhož znáte původ, protože tělo potřebuje dostatek bílkovin. Nejvhodnější je krůtí, kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. Z uzenin jezte především kvalitní libovou šunku, naopak vynechte nekvalitní salámy nebo klobásy s nízkým obsahem masa a velkým množstvím konzervantů.

Tip: Pokud jste vegetariánky, nahraďte maso vejci a sójovými produkty, jako je třeba tofu.

Pitný režim

Vyšší příjem tekutin pozitivně ovlivňuje průběh těhotenství. Je vhodné pít především čistou vodu nebo třeba ředěné ovocné či zeleninové šťávy. Zcela se v těhotenství vyhněte alkoholu, toniku a omezte pití kávy.

Co je lepší si odpustit:

  • Plísňové sýry
  • Syrová nebo nedostatečně upravená vejce
  • Alkohol
  • Nadměrné množství kofeinu
  • Mořské plody
  • Syrové či nedostatečně upravené maso
  • Vyvarujte se nadměrné konzumace skořice, lékořice, šalvěje nebo pelyňku

Hlavní zásady stravování v těhotenství:

  • Myslete na to, že vše, co sníte, má vliv na vývoj miminka
  • V jídlech, která konzumujete, dbejte na nižší obsah soli a ostrého koření
  • Poslouchejte své tělo a používejte zdravý selský rozum
  • Zaměřte se zejména na obsah kyseliny listové, železa a omega-3 mastných kyselin
  • Konzumujte potraviny bohaté na vlákninu, protože těhotné často trápí potíže jako zácpa nebo hemoroidy
  • Potravinové doplňky vždy konzultujte se svým gynekologem
Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}