17 dubna, 2025

Upečte si Velikonočního beránka 3× jinak

Jaké dodržujete o Velikonocích zvyky? U nás se malují vajíčka, ale také se peče beránek. Milujeme toho tvarohového, ale máme pro vás ještě další dva zajímavé recepty. Tak kterého letos vyzkoušíte?
lucie jun
Lucie Jůn

Tvarohový beránek

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g čekankového sirupu
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Do mísy dáme žloutky, cukr, čekankový sirup a změklé máslo a vymícháme do hladké pěny či hmoty. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. K cukrové hmotě přidáme tvaroh a část mouky s kypřicím práškem a promícháme. Pak přidáme druhou polovinu a nakonec vmícháme sníh. Tuto směs nalijeme do vymazané a vysypané formy, přiklopíme a pečeme při 180 °C asi hodinu.

Beránek z mandlové mouky

Ingredience:

  • 120 g másla
  • 210 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 75 g mandlové mouky blanšírované
  • trochu citronové kůry
  • 90 ml mléka
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu na beránka vymažeme a vysypeme moukou. Máslo, sůl a polovinu cukru šleháme v robotu tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná světlá pěna. Přidáváme do ní žloutky, postupně žloutek po žloutku. V misce smícháme mandlovou mouku, mouku a citronovou kůru. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Postupně do něj přišleháváme zbytek cukru. K utřenému máslu vmícháme sypkou směs z obou mouk a na závěr přidáme tuhý sníh. Nalijeme do připravené formy a pečeme při 170 °C zhruba 60 minut.

Piškotový beránek s citronovou kůrou

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce vody
  • 100 g cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 20 g oleje
  • 40 ml mléka
  • 5 g kypřicího prášku
  • kůra z jednoho citronu
  • sušené brusinky
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

V menší misce smícháme žloutky, vodu, olej a mléko. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Jakmile je sníh krásně pevný, vmícháme do něj žloutkovou směs. Opatrně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, citronovou kůru a nasekané brusinky. Těsto dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme při 160 °C asi 40⁠⁠⁠⁠⁠50 minut.

 

Náš tip:

Keramická forma na beránka DELÍCIA | Tescoma.cz

Perfektního beránka si na Velikonoce může upéct každý. Stačí mít odolnou keramickou formu s pečlivě tvarovanými detaily – díky nim bude váš vlastnoručně upečený beránek každý rok vypadat jako živý. Představujeme prvotřídní keramickou formu na beránka DELÍCIA s elegantní dvoubarevnou glazurou.

Doporučená maloobchodní cena: 939 Kč

Co si ještě můžete přečíst:

Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}