31 prosince, 2024

Sladkosti: patří do jídelníčku dětí nebo ne?

Máme období, kdy se na nás ze všech stran valí sladkosti, cukroví a čokoládové adventní kalendáře... Kolik sladkostí je akorát a kdy je vhodné přísun těchto nezdravých dobrot stopnout?
lucie jun
Lucie Jůn

Sladkosti byly součástí jistě i vašeho dětství, avšak jednalo se spíše o domácí dobroty ve formě koláčů, buchet a dortíků od babiček a maminek. Dnes je jejich množství mnohem větší, trh nabízí nepřeberné množství cukru všeho druhu a k dostání jsou na každém kroku. Je vůbec reálné naučit děti konzumovat více zdravých potravin a vést k rozumné konzumaci sladkostí?

Kdy dát dětem ochutnat sladkosti?

Podle odborníků bychom se měli do 2 let sladkého u dětí vyvarovat a základem by měla být kvalita použitých surovin. Mgr. Adela Skoupá, výživová poradkyně a lifestyle coach k tomu dodává: „Vhodnou taktikou je spíše dítěti ukázat, že sladké existuje, můžeme ho jíst, ale jen v omezené míře. Myslím si, že jsou sladkosti, které prostě dětem ani dospělým do jídelníčku nepatří v sebemenším množství.“

Buďte příkladem

Nejjednodušší cesta je stravovat se zdravě tak, aby děti měly dobrý příklad a chápaly, že sladkosti nejsou běžnou součástí jídelníčku. Nejlepším řešením jsou buchty a koláče – pečené doma. V obchodě si s dětmi čtěte etikety a vysvětlete jim, že přidané látky jako cukry, umělá sladidla zatěžují jejich tělo, kazí zoubky a berou energii. „Děti velmi brzy totiž okoukávají, co jedí rodiče a sourozenci. Děti se velmi rády přiučí. A pokud bude sladké v rodině zařazováno v rozumné míře, i dítě nás v tomto bude pravděpodobně následovat. Ve vyšším věku, při nástupu do školy, je pak dítě výrazně ovlivňováno i kolektivem a jeho návyky – děti si ve škole mění svačinky, ochutnávají jedno od druhého. V tomto věku je už dítě ale dost zralé na to, abychom mu škodlivost sladkostí vysvětlili“ vysvětluje Mgr. Adela Skoupá, výživová poradkyně a lifestyle coach.

Pozor na sladkosti za odměnu

Jídlo ani cukr nejsou dobrou odměnou, je to nejen nezdravé, ale vytváří také špatné návyky do budoucna. Sladkosti jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny, které obsahují jednoduché cukry a další nezdravé složky. „Mnohé studie ukazují, že toto chování má negativní dopad na stravovací návyky a vnímaní jídla dětí později v dospělosti. Odměna nemusí být špatnou strategií, jen je dobré zvolit jinou než jídlo, resp. sladkost“ dodává Adéla.

Jak sladkosti nahrazovat?

Nabízejte dětem čerstvé ovoce a zeleninu na kousky nebo zábavně a barevně naservírované. Jako alternativa je vhodné také sušené ovoce a ořechy, ale pozor na množství. Pečte také domácí buchty a koláče, hledejte recepty s menším množstvím cukru a do vaření zapojte i děti. Bílý cukr můžete nahradit hnědým třtinovým. Odměňujte děti spíš aktivitami nebo zážitky než sladkostmi.

Co doporučuje Mgr. Adéla Skoupá z hlediska sladkého a co už ne?

  • Cukroví se u tříletých dětí během adventu a vánoc nevyhneme, proto stojí za zvážení jaké cukroví péct a v jakém množství dětem dávat k dispozici.
  • Čokoláda a čokoládové tyčinky jsou asi největší problém, těm bych se vyhnula. Pokud je čokoláda jako součást domácího zdravého dezertu nebo buchty – je to v pořádku.
  • Od prvního roku je naprostá většina dětí schopna jíst přírodní ořechy, ty volme raději než doslazované tyčinky. Dobrou volbou mohou být i domácí müsli tyčinky s ořechy.
  • Buchty, koláče, štrúdly a jiné domácí pečivo můžou být vhodnou variantou ke svačině už u dvouletých dětí. Zde je opět na místě přemýšlet nad recepty a obsahem cukru.
  • Pokrmům jako ovocné knedlíky, žemlovky a šišky s mákem bychom se měli vyhýbat co nejdéle. Ve školce tomu ale děti pravděpodobně neuniknou, proto by bylo dobré, aby tyto pokrmy před nástupem do školky alespoň trochu znaly.
  • Místo krupice a pudingů volte obilné kaše s ovocem, bez přislazení.
  • Oplatky a sušenky udržte od dětí co nejdéle, po důkladném výběru a jen omezeně, spíše jako doplněk, nikoli jako jednu celou svačinu.
  • „Želé bonbony a karamely jsou bohužel nejčastější odměnou za statečnost u většiny pediatrů, já jsem zastáncem nulové tolerance. Tyhle sladkosti u mě neprojdou“ uzavírá rezolutně výčet sladkostí Adela Skoupá.

 

Odpovídala:

Mgr. Adela Skoupá, výživová poradkyně a lifestyle coach

Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}