Sladkosti byly součástí jistě i vašeho dětství, avšak jednalo se spíše o domácí dobroty ve formě koláčů, buchet a dortíků od babiček a maminek. Dnes je jejich množství mnohem větší, trh nabízí nepřeberné množství cukru všeho druhu a k dostání jsou na každém kroku. Je vůbec reálné naučit děti konzumovat více zdravých potravin a vést k rozumné konzumaci sladkostí?
Kdy dát dětem ochutnat sladkosti?
Podle odborníků bychom se měli do 2 let sladkého u dětí vyvarovat a základem by měla být kvalita použitých surovin. Mgr. Adela Skoupá, výživová poradkyně a lifestyle coach k tomu dodává: „Vhodnou taktikou je spíše dítěti ukázat, že sladké existuje, můžeme ho jíst, ale jen v omezené míře. Myslím si, že jsou sladkosti, které prostě dětem ani dospělým do jídelníčku nepatří v sebemenším množství.“
Buďte příkladem
Nejjednodušší cesta je stravovat se zdravě tak, aby děti měly dobrý příklad a chápaly, že sladkosti nejsou běžnou součástí jídelníčku. Nejlepším řešením jsou buchty a koláče – pečené doma. V obchodě si s dětmi čtěte etikety a vysvětlete jim, že přidané látky jako cukry, umělá sladidla zatěžují jejich tělo, kazí zoubky a berou energii. „Děti velmi brzy totiž okoukávají, co jedí rodiče a sourozenci. Děti se velmi rády přiučí. A pokud bude sladké v rodině zařazováno v rozumné míře, i dítě nás v tomto bude pravděpodobně následovat. Ve vyšším věku, při nástupu do školy, je pak dítě výrazně ovlivňováno i kolektivem a jeho návyky – děti si ve škole mění svačinky, ochutnávají jedno od druhého. V tomto věku je už dítě ale dost zralé na to, abychom mu škodlivost sladkostí vysvětlili“ vysvětluje Mgr. Adela Skoupá, výživová poradkyně a lifestyle coach.