Co je to krupice
Krupice je drobně mleté zrnko obilovin, obvykle pšenice, ale může být i z jiných obilovin, jako je kukuřice, ječmen, rýže nebo pohanka. Používá se pro přípravu různých pokrmů, od kaší, polévek přes nádivky až po sladké dezerty a pečivo. Vyrábí se odstraněním vnějších vrstev zrna obiloviny a následným mletím zbývající bílé části zrna na jemný prášek. Ve stravování nabízí rozmanité využití a může být dobrým zdrojem energie a některých živin, závisle na typu obiloviny, z které je vyrobena.
Základní tip na klasickou krupicovou kaši
Co budete potřebovat:
- krupici
- mléko
- špetku soli
- máslo
- moučkový cukr
- kakao
Postup:
- Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme k varu.
- Přidáme špetku soli a potom pomalu, za stálého míchání, vsypeme krupici. (krupici můžeme dát do hrnku a rozmíchat ji v části mléka, a teprve potom ji vlít do hrnce)
- Vaříme na mírném ohni, stále mícháme, dokud směs nezhoustne (obvykle 5–10 minut).
- Nakonec přidáme máslo a podle chuti osladíme a ozdobíme kakaem.
Tip: Kdo nemá rád kakao, může si krupici ozdobit také mletou skořicí, oříšky, malinami nebo třeba dětskou přesnídávkou.