8 května, 2024

Mrkvová polévka s pečenými krutony

Dobrá polévka potěší i uprostřed jara a tato vám zaručeně zvedne náladu svou barvou. Nemyslíte?
lucie jun
Lucie Jůn

Co budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 1 cibuli
  • 1 bramboru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 2 lžíce másla

Na krutony:

  • 2 krajíce chleba, starou housku nebo rohlík
  • pečicí papír

Postup:

  1. Mrkev dobře omyjeme, můžeme klidně kartáčkem a nemusíme ji nutně loupat, pokud není povrch mrkve špatný. Pak ji nakrájíme na menší špalíky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Na másle v hrnci zpěníme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme mrkev a oloupanou na kostky nakrájenou bramboru. Ještě chvíli restujeme, dokud nezačne cibule na okrajích zlátnout.
  4. Vše zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni vařit, dokud mrkev nezměkne.
  5. Posléze vše v hrnci rozmixujeme a dochutíme solí, citronovou šťávou a smetanou.
  6. Mezitím, co se polévka vaří, dáme na plech pečicí papír a na něj na kostičky nakrájený chléb, rohlík či housku. Pečeme asi 5 minut v troubě rozpálené na 190 °
Tip:

Polévku podáváme s pečenými krutony. Můžeme přidat ještě nastrouhaný parmezán či opražená semínka (slunečnice či dýně).

Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}