Kyselina listová
Jistě jste slyšely o tom, že před otěhotněním a na začátku těhotenství je nezbytné přijímat dostatečné množství kyseliny listové. Ta je totiž klíčová pro správný vývoj plodu a prevenci srdečních a rozštěpových vad. Jejím zdrojem je především zelená zelenina – špenát, brokolice, kapusta, luštěniny, ovesné vločky, datle, fíky nebo celozrnné pečivo. Vhodné je také užívat doplňky stravy s jejím obsahem.
Mléko a mléčné výrobky
Vaše tělo potřebuje v těhotenství velké množství vápníku, nejen pro správný vývoj miminka, ale také pro vás. Myslete tedy na jeho příjem a dopřávejte si mléčné výrobky a kvalitní sýry. Nejvíce vápníku má kravské mléko, ale také vejce, bílé fazole nebo zelí. Pochutnávejte si také na jogurtech, kefíru či tvarohu. Tyto potraviny obsahují mnoho mléčných kultur.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, a tak se jich snažte zkonzumovat co nejvíc. Volte raději nedráždivé a neexotické druhy, třeba banán. Je dobře stravitelný a bohatý na draslík, vitamin C i kyselinu listovou. Výborná jsou i jablka, meloun, borůvky nebo maliny, které jsou plné vlákniny a vitaminů. Ze zeleniny je vhodná mrkev, listová zelenina nebo avokádo. Ovoce i zeleninu vždy pečlivě omyjte pitnou vodou, abyste ji zbavily postřiků.
Semínka a ořechy
Pokud máte rády oříšky a semínka, dopřejte si je i v těhotenství. Jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů, hořčíku, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Denně si dopřejte hrst oblíbených oříšků – mandlí, lískových oříšků, pekanových ořechů nebo dýňových či lněných semínek. Vyhněte se cizokrajným ořechům a také příliš soleným, praženým nebo uzeným.