10 listopadu, 2024

Přijede letos Martin na bílém koni?

Víte, odkud se vzal svátek svatého Martina? My vám to prozradíme a přidáme i recept na svatomartinské rohlíčky.
lucie jun
Lucie Jůn

Svátek svatého Martina má svůj původ již v raném středověku a postupně se rozšířil po celé Evropě. Uctívání svatého Martina začalo v době, kdy se po Evropě rozšířily kostely jemu zasvěcené, zejména na územích dnešních Korutan až po bavorské území.

Kdy se slaví

Svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, což odpovídá výročí dne, kdy byl Martin ve francouzském Tours pohřben po své smrti na misijní cestě. Nad jeho hrobem byla později postavena velkolepá bazilika, přestože byla v průběhu let poškozená.

Co byste měli vědět

Základem pro oslavy svátku svatého Martina jsou nejen historické. Mladý Martin byl ve věku patnácti let přinucen vstoupit do římského vojska, kde se projevil svou šlechetností, když se jedné chladné noci podělil o svůj plášť se zmrzlým žebrákem. Tento čin se pak stal legendárním a měl hluboký duchovní význam, protože podle pověsti se následující noc zjevil Martinovi Ježíš Kristus oděný právě do toho kusu pláště, který Martin žebrákovi věnoval. Tento příběh symbolizuje Martinovu nesobeckost a laskavost, které jsou do dnešní doby připomínány právě na svátek svatého Martina.

Proč jezdí na bílém koni

Legenda o svatém Martinovi na bílém koni vychází z lidových tradic spojených s oslavou jeho svátku, který připadá na 11. listopad. Tato symbolika se často objevuje v tradicích a oslavách na Moravě a v některých dalších částech České republiky, stejně jako v dalších evropských zemích, například v Německu. Jízda na bílém koni je spojována s příchodem svatého Martina, který oznamuje konec podzimu a příchod zimy.

Upečte si svatomartinské rohlíčky

Těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mouky
  • Sůl

Náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • Sůl
  • 1 lžíce rumu
  • 1 bílek

Postup:

  1. Do mouky nastrouhejte chladný tuk, přidejte smetanu a špetku soli. V robotu vypracujte hladké těsto.
  2. Pozor, těsto se zahříváním začne malinko lepit, ale mouku nepřisypávejte. Vložte ho na hodinu do lednice ztuhnout.
  3. Na náplň dobře smíchejte všechny ingredience a nechte odstát.
  4. Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním, zbytek těsta nechte v lednici.
  5. Z těsta vyválejte kruh asi 15 cm v průměru a asi 4 mm silný.
  6. Rozdělte na 6 výsečí. Na širší stranu dejte náplň a pak rolujte ke špičce, malinko vytvarujte do tvaru rohlíčku.
  7. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozpálené troubě na 180 °C cca 20–25 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}