Stejně, jako se o Vánocích jí rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr, o Velikonocích se vaří zelená polévka z jarních bylin, peče nádivka a velikonoční sekaná. Máme pro vás jednoduché recepty, které budou chutnat vám i vašim dětem. Vyzkoušejte je a dejte nám vědět.
Lucie Jůn
Zelená jarní polévka
Ingredience přibližně na 6 porcí
50 g másla
1 lžíce slunečnicového oleje
½ cibule, nakrájená najemno
1 velký pórek (nebo 2 menší), nakrájený na kolečka
1 zeleninového vývaru
1 zakysaná smetana + na dokončení
2 větší brambory typu B, nakrájené na kostky
2 hrnky mraženého hrášku
2 hrnky lístků špenátu nebo polníčku,
2 hrsti mladých lístků pampelišek, bršlice, medvědího česneku, mladých kopřiv…
Sůl a pepř
Jedlé jarní květy na ozdobu
Postup:
Ve vyšším hrnci zahřejeme máslo s olejem a zpěníme na něm cibuli, přisypeme bílou část pórku a za střední teploty a stálého míchání opékáme, dokud nezačne vonět a měknout. Přilijeme vývar i smetanu, přidáme brambory, osolíme a vaříme téměř do změknutí, pak přisypeme hrášek a dovaříme.
Ke konci necháme na páře zavadnout byliny. Přidáme do polévky a rozmixujeme. Lehce ochutíme kmínem, solí a pepřem. Na každý talíř přidáme lžíci zakysané smetany a ozdobíme jedlými jarními květy.
Tip: Květy můžete nahradit krutony.
Velikonoční nádivka s mandlemi
Velikonoční nádivku můžete upéct v pekáčku, na plechu nebo ve formě na muffiny.
Mandle nasucho orestujeme. Ve velké mísy přelijeme rohlíky smetanou a vývarem a necháme pořádně nasáknout. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.
Formu vymažeme máslem, troubu zahřejeme na 180 °C. Do mísy přidáme hrášek, nakrájené uzené maso, mandle, česnek, bylinky, ochutíme, muškátový oříškem, solí a pepřem. Lehce vmícháme sníh a hmotu uhladíme ve formě. Upečeme dozlatova.
Tip: Podávejte s pečeným kuřetem či králíkem nebo můžete jíst samostatně třeba s hlávkovým salátem nebo kyselou okurkou.
Velikonoční drůbeží sekaná
Ingredience:
2 plátky toastového chleba
60 ml smetany 33%
1 vejce syrové
3 vejce vařená
800 g drůbežího mletého masa
1 šalotka, jemně nasekaná
2 stroužky drceného česneku
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce medové hořčice
2 lžíce lístků tymiánu + pár snítek do pekáče
Strouhanka na zahuštění
Sůl a pepř
Postup:
Toastový chléb nakrájejte na malé kousky, zalijte smetanou a rozšlehaným vejcem a nechte odpočinout.
Ve velké míse smícháme maso s šalotkou, česnekem, olejem, vinným octem, 1 lžící hořčice, lístky tymiánu a namočenými toasty v kompaktní směs. Podle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Ochutíme solí a pepřem.
Troubu zahřejeme na 180 °C, plech nebo pekáč vyložíme pečicím papírem. Z 2/3 masové směsi vytvarujeme šišku (nebo šišky), vložíme ji na plech a uprostřed podélně vmáčkneme vařené vejce, jedno za druhým. Překryjeme zbytkem směsi a dotvarujeme šišku. V bocích ji zpevníme špejlemi. Potřeme ji vodou – v průběhu pečení ještě několikrát, aby nepraskala. Ke konci sekanou potřeme hořčicí.
Tip: Podávejte s hlávkovým salátem a bramborovou kaší.
Abychom zajistili spolehlivost a bezpečnost našich stránek Diteajacasopis.cz, prováděli analýzu jejich aktivit a mohli vám přizpůsobit naše reklamy, pracujeme s cookies a osobními údaji.
Technické cookies
Vždy aktivní
Umožní základní funkce jako jsou navigace stránky nebo přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytika
Analytické cookies nám pomáhají porozumět tomu, jak naše stránky používáte. Tato data jsou anonymně sbírána a následně zobrazována v analytických nástrojích (například Google Analytics).Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Pomocí marketingových cookies zjišťujeme, co vás na našich stránkách děláte. Tuto informaci a vaše osobní údaje (e-mail, telefon, adresa) následně poskytujeme reklamním systémům, které používáme (mj. služby od Google, Meta). Toto děláme se záměrem zobrazit vám takovou reklamu, která by byla pro vás zajímavá.