15 dubna, 2025

Velikonoční hody: 3 recepty na velikonoční stůl

Stejně, jako se o Vánocích jí rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr, o Velikonocích se vaří zelená polévka z jarních bylin, peče nádivka a velikonoční sekaná. Máme pro vás jednoduché recepty, které budou chutnat vám i vašim dětem. Vyzkoušejte je a dejte nám vědět.
lucie jun
Lucie Jůn

Zelená jarní polévka

Ingredience přibližně na 6 porcí

  • 50 g másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ cibule, nakrájená najemno
  • 1 velký pórek (nebo 2 menší), nakrájený na kolečka
  • 1 zeleninového vývaru
  • 1 zakysaná smetana + na dokončení
  • 2 větší brambory typu B, nakrájené na kostky
  • 2 hrnky mraženého hrášku
  • 2 hrnky lístků špenátu nebo polníčku,
  • 2 hrsti mladých lístků pampelišek, bršlice, medvědího česneku, mladých kopřiv…
  • Sůl a pepř
  • Jedlé jarní květy na ozdobu

Postup:

Ve vyšším hrnci zahřejeme máslo s olejem a zpěníme na něm cibuli, přisypeme bílou část pórku a za střední teploty a stálého míchání opékáme, dokud nezačne vonět a měknout. Přilijeme vývar i smetanu, přidáme brambory, osolíme a vaříme téměř do změknutí, pak přisypeme hrášek a dovaříme.

Ke konci necháme na páře zavadnout byliny. Přidáme do polévky a rozmixujeme. Lehce ochutíme kmínem, solí a pepřem. Na každý talíř přidáme lžíci zakysané smetany a ozdobíme jedlými jarními květy.

Tip: Květy můžete nahradit krutony.

Velikonoční nádivka s mandlemi

Velikonoční nádivku můžete upéct v pekáčku, na plechu nebo ve formě na muffiny.

Ingredience:

  • 200 g uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • 100 g mraženého hrášku
  • ½ hrnku mandlových lupínků
  • 10 rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 100 ml smetany 33% + rezerva
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 8 vajec velikosti L
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1 hrst zelených bylin, nasekaných najemno (petrželka, tymián, medvědí česnek, špenát, mladé kopřivy)
  • Máslo na vymazání formy – formiček
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř

Postup:

Mandle nasucho orestujeme. Ve velké mísy přelijeme rohlíky smetanou a vývarem a necháme pořádně nasáknout. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.

Formu vymažeme máslem, troubu zahřejeme na 180 °C. Do mísy přidáme hrášek, nakrájené  uzené maso, mandle, česnek, bylinky, ochutíme, muškátový oříškem, solí a pepřem. Lehce vmícháme sníh a hmotu uhladíme ve formě. Upečeme dozlatova.

Tip: Podávejte s pečeným kuřetem či králíkem nebo můžete jíst samostatně třeba s hlávkovým salátem nebo kyselou okurkou.

Velikonoční drůbeží sekaná

Ingredience:

  • 2 plátky toastového chleba
  • 60 ml smetany 33%
  • 1 vejce syrové
  • 3 vejce vařená
  • 800 g drůbežího mletého masa
  • 1 šalotka, jemně nasekaná
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce medové hořčice
  • 2 lžíce lístků tymiánu + pár snítek do pekáče
  • Strouhanka na zahuštění
  • Sůl a pepř

Postup:

Toastový chléb nakrájejte na malé kousky, zalijte smetanou a rozšlehaným vejcem a nechte odpočinout.

Ve velké míse smícháme maso s šalotkou, česnekem, olejem, vinným octem, 1 lžící hořčice, lístky tymiánu a namočenými toasty v kompaktní směs. Podle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Ochutíme solí a pepřem.

Troubu zahřejeme na 180 °C, plech nebo pekáč vyložíme pečicím papírem. Z 2/3 masové směsi vytvarujeme šišku (nebo šišky), vložíme ji na plech a uprostřed podélně vmáčkneme vařené vejce, jedno za druhým. Překryjeme zbytkem směsi a dotvarujeme šišku. V bocích ji zpevníme špejlemi. Potřeme ji vodou – v průběhu pečení ještě několikrát, aby nepraskala. Ke konci sekanou potřeme hořčicí.

Tip: Podávejte s hlávkovým salátem a bramborovou kaší.

Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}