Jahodové knedlíky
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupičky
- 2 vejce
- špetka soli
- svěží jahody (asi 20 ks, záleží na velikosti)
- máslo
- moučkový cukr
- strouhanka (podle chuti)
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte. Nechte vychladit.
- Do bramborové směsi přidejte hladkou mouku, krupičku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
- Z těsta utvořte koule, do středu každé vložte umytou a očištěnou jahodu a kouli opět uzavřete, aby byla jahoda kompletně zakrytá.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky vařte asi 8–10 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
- Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a přidejte trochu moučkového cukru a strouhanku. Směs míchejte, dokud strouhanka lehce nezhnědne.
- Uvařené knedlíky vyjměte z vody pomocí děrované lžíce, nechte okapat a obalte ve strouhankové směsi.
- Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem.