14 června, 2025

4 recepty na vynikající jahodové dobroty

Jakmile nastane sezona jahod, v tu chvíli není lepšího ovoce, které byste si mohli dopřát. Co z nich vykouzlit, aby se celá rodina olizovala až za ušima?
lucie jun
Lucie Jůn

Jahodové knedlíky

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupičky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • svěží jahody (asi 20 ks, záleží na velikosti)
  • máslo
  • moučkový cukr
  • strouhanka (podle chuti)

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte. Nechte vychladit.
  2. Do bramborové směsi přidejte hladkou mouku, krupičku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta utvořte koule, do středu každé vložte umytou a očištěnou jahodu a kouli opět uzavřete, aby byla jahoda kompletně zakrytá.
  4. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky vařte asi 8–10 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
  5. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a přidejte trochu moučkového cukru a strouhanku. Směs míchejte, dokud strouhanka lehce nezhnědne.
  6. Uvařené knedlíky vyjměte z vody pomocí děrované lžíce, nechte okapat a obalte ve strouhankové směsi.
  7. Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem.

Jahodová bublanina

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra (podle chuti)
  • 500 g jahod
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Pomalu přilijte mléko a olej, pořád míchejte.
  3. Do směsi postupně přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, dobře promíchejte do hladka.
  4. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
  5. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti a rovnoměrně je rozložte na povrchu těsta.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud koláč není vykynutý a zlatožlutý. Abyste si ověřili, že je hotový, použijte špejli.
  7. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Jahodové tiramisu

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šlehačky
  • 1 balení piškotů (ladyfingers)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • jahodový likér nebo pomerančový džus
  • kakaový prášek na posypání

Postup:

  1. Jahody umyjte a pokrájejte na menší kousky. Několik celých nechte na ozdobení.
  2. Ve středně velké míse spojte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou do hladkého krému.
  3. Šlehačku ušlehejte do tuha a poté ji opatrně vmíchejte do mascarpone směsi.
  4. Piškoty na chvíli namočte do jahodového likéru nebo pomerančového džusu.
  5. Ve vhodné formě začněte vrstvit tiramisu – první vrstva piškotů, poté vrstva směsi mascarpone a nakonec vrstva jahod. Opakujte, dokud nebudou všechny ingredience spotřebované.
  6. Poslední vrstvu nechejte z mascarpone. Vršek posypte kakaovým práškem a ozdobte celými jahodami.
  7. Nechte odležet v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

 

Jahodový smoothie bowl

Ingredience:

  • 200 g zmražených jahod
  • 1 zmrazený banán
  • 150 ml mandlového mléka (nebo libovolného jiného)
  • lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ovoce na ozdobení (jahody, banán, kiwi)
  • ořechy, semínka nebo kokos na posypání

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte jahody, banán, mandlové mléko a sladidlo do hladkého krému.
  2. Směs nalijte do misky.
  3. Na povrch smoothie bowl rozložte ovoce podle vlastního výběru a posypte ho ořechy nebo semínky.
  4. Ihned podávejte.
Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}