9 října, 2025

3 nejoblíbenější polévky dětí, které zahřejí

Podzimní sychravé dny jsou tu, a tak pro vás máme recepty na 3 nejoblíbenější polévky, které zahřejí a děti je mají rády.
lucie jun
Lucie Jůn

1.Kuřecí vývar s nudlemi

Ingredience:

  • 1 malé kuře nebo kuřecí prsíčka
  • 2 litry vody
  • 1 cibule, oloupaná
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 g drobných těstovin (např. hvězdičky nebo nudle)

Postup:

  1. Kuře vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Sbíráme pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  2. Přidáme cibuli, mrkev a celer. Necháme vařit na mírném ohni 1–2 hodiny, dokud není kuře měkké.
  3. Kuře vyjmeme, maso oddělíme od kostí a nakrájíme na kousky. Vývar přecedíme.
  4. Vývar vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme těstoviny. Vaříme dle návodu na balení těstovin.
  5. Přidej kuřecí maso, osol, opepři a podávej.

2. Krémová bramborová polévka

 

Ingredience:

  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř dle chuti
  • pažitka nebo petrželka na ozdobení
  • krutony z pečiva na ozdobu

Postup:

  1. Na troše oleje osmahneme cibuli a česnek dozlatova. Přidáme brambory a krátce osmahneme.
  2. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
  4. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a promícháme. Přivedeme k varu.
  5. Podáváme ozdobené pažitkou nebo petrželkou.

3. Mrkvová polévka s pomerančem

 

Ingredience:

  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 cibule, nakrájená
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl, pepř a med dle chuti
  • petrželka a zakysaná smetana na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme mrkev a osmahneme.
  2. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme do měkka.
  3. Po uvaření přidáme šťávu z pomeranče a rozmixujeme na hladko.
  4. Dochutíme solí, pepřem a trochou medu.
  5. Podáváme ozdobené smetanou a nasekanou petrželkou.
Facebook
Twitter
LinkedIn
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}